Tähtajaks laekus 22 toetustaotlust. EFSilt taotletav stsenaariumitoetuste kogusumma oli 1 030 500 krooni, EFSi 2010. aasta stsenaariumitoetuste eelarve on 300 000 krooni.
Toetusotsus langetatakse hiljemalt 15. mai 2010.

1. "Aino"

Jõukas väliseestlane tõttab okupatsiooni ikkest vabanenud Eestile appi. Lastetu proua väsimatud ponnistused põrkuvad poliitikute ignorantsil, tema säästud sulavad petturitest ning loodritest abistajate käte vahel. Heategija ei tea enam, kas eestlased üldse väärivad päästmist. Vanaproua sureb uhkes üksinduses nägemata oma tegevuse laiemat mõju.

Filmitootmisettevõte: Reede
Produtsent: Tuuli Roosma
Stsenarist(id): Arbo Tammiksaar
Rezhissöör: Arbo Tammiksaar

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: juuli 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 103 600
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


2. "ESTO/RUS"

Eesti mehele meeldib vene tüdruk. Aga ei meeldi venelased. See on armastuse-vihkamise suhe. See on Eesti mehe JUHANI ja vene tüdruku NADEZDA armulugu, mille taustaks rullub lahti kahe - kõrvuti elava, kuid mitte suhtleva - kogukonna probleemid/teema...Ausalt ja otsekoheselt... Lootuskiirega lõpus.

Filmitootmisettevõte: Tuisk Film Production
Produtsent: Manfred Vainokivi
Stsenarist(id): Andrus Tuisk
Rezhissöör: Andrus Tuisk

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: oktoober 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 102 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 40 000


3. "GC Übermensch“

Lugu räägib sellest, kuidas looduslapsest kujuneb ebainimlikes ühiskondlikes oludes kainelt kaalutlev olupoliitik, hingetu tapamasin ja ideaalne, sõna otseses mõttes üleloomulike võimetega varustatud süsteemi osa.
Ent armastus teeb sellele väärarengule siiski lõpu. Tehniliselt on tegu Eesti ajaloo, kultuuri ja ühiskondlike probleemide tõlkega massikultuuri vormikeelde.

Filmitootmisettevõte: Digitaalne Sputnik
Produtsent: Kaur Kallas
Stsenarist(id): Sven Sildnik
Rezhissöör: -

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: oktoober 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 65 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 40 000


4. "Jalgpalli ABC“

Andres on ärimees, kelle ettevõttel ei lähe kõige paremini, millega seoses tekib ta ellu esmakordselt hulganisti vaba aega. Nüüd on tal ka võimalus pühenduda oma kümneaastasele pojale Olafile, minna vaatama Olafi jalgpallivõistlusi, milleks tal varem mahti pole olnud. Järjest enam hakkab Andres realiseerima end Olafi elus. Ühel hetkel on saanud poja jalgpallimeeskonna käekäik ärielus läbikukkunud isa elu peamiseks sisuks. Andresel püüab sekkuda kõigesse nii platsil kui platsi kõrval, põhjustades palju segadust ja arusaamatusi kõikides asjaosalistes.

Filmitootmisettevõte: Kuukulgur Film
Produtsent: Jaak Kilmi
Stsenarist(id): Jaak Kilmi, Andres Keil
Rezhissöör: Jaak Kilmi

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: september 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 60 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


5. "Juhtmed kokku!“

Elektrikuks õppivad kutsekoolinoored otsustavad näidata poliitikule, kes tahab nende kooli sulgeda, kuidas oleks elu ilma elektrita. Väikesest isiklikust kättemaksust saab üleriigiline lihttööliste mäss, mille tulemusena tõstetakse kutseharidus taas ausse.

Filmitootmisettevõte: Reede
Produtsent: Tuuli Roosma
Stsenarist(id): Martin Algus
Rezhissöör: Ergo Kuld

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: oktoober 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 103 600
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


6. „Kalevipoeg“

Kalevipoeg on lugu traagilisest kangelasest, kes määrab oma impulsiivsete tegudega ise oma saatuse. Ta püüdleb küll heale aga püsimatus ja isa Tarkuseraamatu eiramine ei lase tal kaugele jõuda. Kalevipoja traagiline saatus põimub ta rahva võitlusega välisvallutajate vastu. Erinevate jõudude pingeväljas saab määratu ta viimaks kätte.

Filmitootmisettevõte: Taska Film
Produtsent: Kristian Taska
Stsenarist(id): Andrus Norak, Juhan Saul Gross
Rezhissöör: -

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: september 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 101 970
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


7. „Kulak“

Graafiline filmilugu tipp-poksijaks saada unistanud talupoisi elust. Muutuval poliitilisel maastikul saavad aated võitu olustikust ja lubatud medalite kullasära asemel pannakse rusikate jõud maksma tsoonis ja kinnipidamislaagrite karmides oludes.

Filmitootmisettevõte: Ubteq
Produtsent: Toomas Urb
Stsenarist(id): Toomas Urb, Irakli Kvirikadze
Rezhissöör: -

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: september 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 300 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


8. "Käsk on käsk“

Olles andnud lubaduse kaitsta oma riiki, satuvad filmi kangelased olukorda, kus neil tuleb asuda võõra rezhiimi teenistusse, et võidelda ühe teise, võõra rezhiimi vastu. Mis juhtub siis, kui sa satud mitte oma enese sõtta? Siis saab sinust sõjamees. See film on Sõdurist.

Filmitootmisettevõte: Estinfilm
Produtsent: Mati Sepping
Stsenarist(id): Mart Kivastik, Mr X
Rezhissöör: Hardi Volmer

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: september 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 113 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


9. "Loherokk”

Muinasjutt noortest, lohest, armastusest ja võitlusest armastuse nimel. Kõigile peaks viimast jätkuma.

Filmitootmisettevõte: Multi Film
Produtsent: Mikk Rand
Stsenarist(id): Mikk Rand, Peep Pedmanson
Rezhissöör: Mikk Rand

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: august 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 109 400
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


10. "Mandariinid”

Sügis. Eesti küla Abhaasias: metsakasvanud künkad, meri ja mandariiniaiad. Abhaaslased sõdivad, et Gruusiast lahku lüüa. Osa põhja-kaukaaslasi aitavad abhaaslasi, nagu ka venelased. Kõrvuti vägedega läksid sõtta ka vabatahtlikud grusiinid.

Eesti külla on elama jäänud vaid vanamees Ivo ja tema naaber, noor Markus (kes on mandariini-istanduse omanik). Veidi eemal elab veel arst Martin koos oma naisega. Kõik teised on läinud sõjapakku. Eestlased saatsid spetsiaalselt nendele lennukid järele.

Ka Markus tahab ära sõita, aga alles pärast seda, kui on istandusest mandariinisaagi kokku korjanud. Ivo ei kiida heaks sõja ajal saagi pärast muretsemist, aga aurab Markust nii, kuidas jaksab. Ta valmistab oma puutöö tsehhis ette viljade jaoks kastid ja aitab ka kuni lisajõu saabumiseni saaki korjata.

Sõda jõuab ka selle külani. Ivo ja Markuse silme all toimub grusiinide ja põhja-kaukaaslaste kokkupõrge. Haavatud tshetsheeni viib vanamees enda juurde. Öösel maetakse hukkunud metsas maha, looduslikku auku. Seal avastab Markus, et üks grusiinidest elab veel, ta on teadvuseta. Ka see haavatu viikase Ivo juurde. Nii satuvadki ühe katuse alla kahe vastasleeri esindajad.

Filmitootmisettevõte: Cinema Nouveau
Produtsent: Tatjana Mülbeier
Stsenarist(id): Zaza Urushadze (idee autor Artur Veeber)
Rezhissöör: Zaza Urushadze

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: august 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 510 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


11. "Monotoonsus"

Noor kontoriametnik väldib iseenda tundeid. ainuke inimene, kellest ta julgeb unistada ja keda ta väga igatseb, on tema õde, kes ilmub talle unenägudes ja unistustes. Väljaspool neid elab peategelane rutiinset, kordustest koosnevat elu, mis keerleb ainult tema töökoha ha töökaaslaste ümber, sest teisi tuttavaid tal pole ja ta ei tee ka erilisi pingutusi nende saamiseks – kui välja jätta korra ette tulev episood, mil ta otsib ja leiab ühe tüdruku internetist. Paraku kipuvad pea kõik suhted, ka see internetist leitu, poolikuks jääma. Kuskile ei jõua ka tööalased saavutused, kuigi peategelane käib tihedalt läbi oma vahetu ülemusega, esineb tööpostil surnud kolleegi matustel kõnega ning valmistab ette mõned tähelepanuväärsed materjalid, mille eest ta kõvasti kiita saab. tööasjad on talle aga tegelikult sügavalt ükskõik ning kuigi väliselt viisakas, isegi lipitsev, on peategelane oma kolleegide ja ülemuse suhtes üleolev.

Eraelulise paigaltammumise põhjus on selles, et peategelane võtab inimsuhetest vastus andmata ja tagajärgedele mõtlemata seda, mida antakse – ta flirdib oma naissoost töökaaslastega lihtsalt nalja pärast ja alustab nendega suhteid, mõtlemata naiste tunnetele.

Loomulikult läheb ta lõpuks oma mängudega üle igasuguse piiri ning peab sõna otseses mõtted oma kolleegide eest põgenema. Toimunust ei saa talle siiski mingit õppetundi. Osalt on põhjuseks tegelase loomuomane empaatiapuudulikkuse, peamiselt aga ikkagi tõsiasi, et varalahkunud õe kõrval ei tähenda talle elus mitte miski mitte midagi. See viib loogilise lõpuni – õe kutse osutub tugevamaks tühisest ja korduvast igapäevast.

Filmitootmisettevõte: Acuba Film
Produtsent: Sandra Heidov
Stsenarist(id): Peeter Helme, Arko Okk
Rezhissöör: Arko Okk

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: mai 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 90 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 40 500


12. "Musta pori näkku“

„80-ndate Eesti oli kõige šikim koht maailmas, kus elasid Nõukogude Liidu kõige läänelikumad inimesed. Eestlane kõndis Leningradi tänavail kuldsetes saabastes, ning ööbis Batumis Inturisti Hottellis. Talle vaadati alt üles, sest ta oli peaaegu välismaalane. Ja mis kõige olulisem, Eestis olid universiumi vingeimad staarid: näitlejad, lauljad, luuletajad, trummarid, kirjanikud, kitarristid ja kõik teised, kes ärkasid siis kui ülejäänud inimesed magama läksid.“
Film valmib Mihkel Raua romaani „Musta pori näkku“ ainetel ja räägib 80-ndate rockmuusikute uskumatust elust Nõukogude Eestis.

Filmitootmisettevõte: Allfilm
Produtsent: Ivo Felt
Stsenarist(id): Anu Aun
Rezhissöör: Priit Pääsuke

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: september 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 91 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


13. "Nälg”

Tõelisel võitjate põlvkonna esindajal diagnoositakse haigus, mille taustal rullub lahti kogu ta eelnev elu. Minevikusündmuste valgel saab mehe keha vallutanud surmavaenlasest ainuke kaitse piinava tühjustunde eest.

Filmitootmisettevõte: F-Seitse
Produtsent: Peep Viljamäe
Stsenarist(id): Birk Rohelend
Rezhissöör: -
Stsenaariumi 2. variandi valmimine: september 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 77 499
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


14. "Sigaret”

28-aastase noormehe hing ärkab üles võõras kehas ja otsib erinevate inimeste kehades rännates teed tagasi oma omasse. Kehades rännates selgub, et kogemaks teist inimest tõeliselt, tuleb temana elada.

Filmitootmisettevõte: Allfilm
Produtsent: Guntars Laucis
Stsenarist(id): Robert Randma
Rezhissöör: -

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: juuli 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 100 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


15. „Sina minu ainus“

„Sina minu ainus“ on romantiline komöödia tänapäevastest Eesti inimestest, kes on igapäevase töö ning askeldamise keskel unustanud, mis õieti on oluline ja mis kõrvaline. Peategelasteks on varakeskealine abielupaar, keda töö ning rahateenimine, aga ka isiklikud iseloomuomadused on pannud unustama teineteist ja oma last. Selle all kannatavad kõik, kuid keegi ei mõista õieti, milles on asi. Pingelise tegutsemise varjus haigutab tüdimus ning igatsus ohtlike mängude järele. Pooleldi naljaks alustatud petuskeem salapäraste elektronkirjadega muutub painajaks ja viib peategelased lõpuks olukorda, kust ei näi olevat väljapääsu.

Väljapääs on siiski olemas, kuid selle leidmiseks tuleb kõigepealt muuta iseennast. Küsimuseks saab, kas peategelased seda suudavad, ja kas nad oskavad õigesti lugeda märke, mida kokkuvõttes küllaltki armuline saatus neile saadab. Kõige selle juures nähakse koomilisi eksitusi, õnnelikke õnnetusi ja n-ö ootamatuid sisseastumisi.

Filmitootmisettevõte: Filmivabrik
Produtsent: Manfred Vainokivi
Stsenarist(id): Mari Muru
Rezhissöör: -

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: oktoober 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 93 838
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


16. “Sirli, Siim ja saladused”

Kõigil on õigus oma unistustele – emal, isal, lastel ja isegi kojamehel, rääkimata hulludest hullumajas...

Filmitootmisettevõte: Rao Heidmetsa Filmistuudio
Produtsent: Rao Heidmets
Stsenarist(id): Andrus Kivirähk, Rao Heidmets
Režissöör: Rao Heidmets

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: september 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 196 054
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


17. “Stop the Planet, I want to get off!“

Inglasest ellujäämiskursuste instruktor Bruce pärib maailma väikseima riigi Mikrolandia, otsustab selle maailma kaardile viia, täita oma isa viimase soovi ning lisaks armub kõige ootamatumal viisil.

Filmitootmisettevõte: Mustfilm
Produtsent: Evelin Soosaar
Stsenarist(id): Andrew Bond jt
Rezhissöör: Andrew Bond

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: oktoober 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 888 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 40 000


18. “Stalini kotkas“

Pärast seda, kui kuulsa polaar- ja katselenduri ning Stalini isikliku piloodi lennuk lahingus alla tulistatakse, saadetakse Jaak Puumets vangi. Ta on sunnitud põgenema, loobuma kodumaast, oma nimest ja armastatud tütarlapsest, suunduma Kanadasse ning varjata ent indiaanlaste hõimus.

Filmitootmisettevõte: Baltic Film Production
Produtsent: Marianna Kaat
Stsenarist(id): Marianna Kaat
Rezhissöör: -

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: november 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 103 241
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


19. "Suhkruvesi“

Keevaline fotograaf Stella ei oska pärast töölt vallandamist eluga muud peale hakata, kui see totaalselt pea peale pöörata ning selle kordategemine sujuvalt edasi lükata.

Lugu generatsioonist S (Generation of Success) - andekatest, ettevõtlikest ja isekatest noortest, kes võtavad elu sellisena nagu see on, tuleviku pärast liigselt muretsemata, ning mis peamine, haarates kinni igast võimalusest, kasutades päeva ja nautides hetke.

Filmitootmisettevõte: Allfilm
Produtsent: Piret Tibbo-Hudgins
Stsenarist(id): Heleri Saarik
Rezhissöör: Heleri Saarik

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: september 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 55 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 30 000


20. "Tume vesi“

Pärast autoõnnetust varastab Mia haiglast oma ajukahjustusega isa, et talle meelde tuletada, kes ta tegelikult on.

Filmitootmisettevõte: Allfilm
Produtsent: Ivo Felt
Stsenarist(id): Caroline Bruckner, Tanel Toom
Rezhissöör: Tanel Toom

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: oktoober 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 89 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000


21. "Vunderi salavangla“

Tallinna lennuvälja kõrval on getostuv aiamajakeste linnak, mille viimased asukad, kunagise salastatud sõjatehase töötajad, elavad omamoodi siseemigratsioonis. Peategelane Vunder sisustab oma aega maanduvate lennukite üleskirjutamisega. Ühel päeval avastab ta, et teda jälitatakse, ja siitpeale üritab ta oma arusaamadele toetudes olukorda selgust tuua. Samas tahab keegi poolillegaale nende kruntidelt välja kõrvetada. Vunder on veendunud, et on lennujaama taga paiknevas sõjaväebaasis tuvastanud CIA salavangla. Leiust tuleb teavitada rahvusvahelist komisjoni, aga asjad polegi ehk päriselt nii, kuidas nad Vunderile paistavad.


Filmitootmisettevõte: Allfilm
Produtsent: Piret Tibbo-Hudgins
Stsenarist(id): Hardi Volmer, Holger Kaints
Rezhissöör: Holgeri Volmer

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: juuni 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 75 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 40 000


22. "Vere au“

Eesti sõjamehe Hando Ruus’i käekäik alates tema kunstiõpingutest ülikoolis kuni tema hukkamiseni venelaste poolt 1945. aastal

Filmitootmisettevõte: Eetriüksus
Produtsent: Artur Talvik
Stsenarist(id): Priit Jürjens
Rezhissöör: Priit Jürjens

Stsenaariumi 1. variandi valmimine: juuli 2010

Stsenaariumi kirjutamise eelarve: 80 000
EFSilt taotletav stsenaariumitoetus: 50 000

Eraldatud toetused:
Allfilm "Musta pori näkku"
Eraldatud toetus: 25 000
Otsus 10.05.2010

Allfilm "Tume vesi"
Eraldatud toetus: 25 000
Otsus 10.05.2010

Allfilm "Vunderi salavangla"
Eraldatud toetus: 25 000
Otsus 10.05.2010

Reede "Aino"
Eraldatud toetus: 25 000
Otsus 10.05.2010
Filmivabrik "Sina minu ainus"
Eraldatud toetus: 25 000
Otsus 10.05.2010

Kuukulgur Film "Jalgpallu ABC"
Eraldatud toetus: 25 000
Otsus 10.05.2010

EFS ei toimeta koduleheküljel avaldatavaid filmitootmisettevõtjate esitatud materjale. Kõik õigused kuuluvad toetustaotluse esitajale.

Kalender

Uudised