05.04.2022

2021. aasta Euroopa parim film Artise ekraanil

9. – 14. aprillini on kõik huvilised teretulnud vaatama LUX publikuauhinna selle aasta kolme nominenti, sh 2021. aasta parimat Euroopa filmi. Sissepääs on tasuta.

Kõiki kolme filmi ühendab vabaduse teema, ehkki veidi erineval moel. Filmipäevade avafilm „Quo vadis, Aida?“, Bosnia Hertsegoviina ja mitme teise riigi koostöös valminud mängufilm põhineb tõsielusündmustel ning toob vaatajani loo Aidast, inglise keele õpetajast ja tõlgist, kes põgeneb koos tuhandete teistega kodulinnast Srebrenicast, kui Serbia sõjavägi seal kontrolli haarab.

Film esilinastus Veneetsia filmifestivalil ning kandideeris parima võõrkeelse filmi Oscarile. Euroopa Filmiakadeemia pärjas teose 2021. aasta parimaks Euroopa filmiks, Jasmila Žbanići parimaks režissööriks ning Jasna Đuričići parimaks naisnäitlejaks. Imdb.com filmiportaalis on film kogunud väga kõrged kaheksa tärni kümnest.

2021 parim Euroopa dokumentaalfilm, Taani filmilooja Jonas Poher Rasmusseni võrratu animeeritud dokfilm „Põgenemine“ oli ka tänavune suur Oscari-soosik. Filmi peategelase, 11-aastaselt Talibani vägivalla tõttu Afganistanist perega Euroopasse põgenenud Amini mälestused on kinolinale toodud animatsioonina, et säilitada Amini turvalisus. See on inimlik lugu mitte ainult geograafilisest põgenemisest, vaid ka pääsu otsimisest iseenda ja oma painava mineviku hirmude eest.

Austria-Saksa draama „Suur vabadus“ (rež: Sebastian Meise) viib vaataja sõjajärgsele Saksamaale, kus noormees Hans (Saksa filmitäht Franz Rogowski) leiab end oma homoseksuaalsuse tõttu korduvalt vanglast. Ootamatult kujuneb seal tema lähimaks kaasteeliseks mõrvarist kambrikaaslane, kellega koos unistada vabadusest, milline see ka poleks.

Kõik filmid linastuvad eestikeelsete subtiitritega ja vaatajail on võimalus hääletada oma lemmikute poolt kuni 25. maini.

Euroopa Filmiakadeemia ja Euroopa Parlament annavad Lux filmiauhinda välja alates 2007. aastast, et toetada toetada Euroopa filmilevi ja aidata kaasa avalikule arutelule Euroopa teemadel. 2021. aastast osaleb Euroopa parima filmi valimisel aktiivselt ka kinopublik. 

PROGRAMM:

QUO VADIS, AIDA? 
L 9.04 kell 19.00
T 12.04 kell 17.00 

PÕGENEMINE
P 10.04 kell 19.00
K 13.04 kell 17.00

SUUR VABADUS
E 11.04 kell 19.00
N 14.04 kell 17.00 

*Tasuta piletid saab välja võtta kino kassast.

Filmipäevade treiler: https://www.youtube.com/watch?v=VtbpLlDJ--0
Rohkem infot:
https://www.kino.ee/Events/lux2022
https://luxaward.eu/et

Ra Ragnar Novod / Kino Artis programmijuht / raragnar@kino.ee
Monica Raud / Kino Artis turundusjuht / monica@kino.ee

Kalender

Uudised

Anna Hintsi ja Tushar Prakashi uus lühimängufilm “Sannapäiv” esilinastub Cannes’i filmifestivali Kriitikute nädalal

Režissööride Anna Hintsi ja Tushar Prakashi uus lühimängufilm "Sannapäiv" valiti esilinastuma Cannes’i filmifestivali La Semaine de la Critique’i (Kriitikute nädal) eriprogrammis. Suitsusauna intiimses rüpes meestevahelisi suhteid vaatlev "Sannapäiv" on esimene Eesti film, mis eksklusiivsesse ja ülitiheda konkursiga Kriitikute nädala eriprogrammi valiti.
Loe lisa